WWW.BROODJEBROOD.NL

In de Herman

Een huisvrouw uit Overijssel is door de dood van Herman totaal van de kaart. Bij wijze van verwerkingsproces besluit ze een buste van Herman te maken. Hoewel ze zoiets nog nooit heeft gedaan, slaagt ze erin aan de hand van foto’s een gipsen beeld te maken dat griezelige gelijkenis vertoont met haar held.
Vooral ook door de levensechte beschildering.
Ze zet het beeld op een tafeltje en maakt er een soort altaar van met kaarsjes en foto’s van Herman.
Elke dag begint voor haar voortaan met een bezoekje aan de buste. Knielend biecht ze allerlei zaken op aan het boezembeeld van Herman. Dat schenkt haar troost in deze moeilijke tijden.
Ze is niet in de Here maar als het ware in de Herman. Op de dag dat Herman 55 jaar zou zijn geworden ontsteekt ze evenzoveel kaarsjes. Met haar ogen dicht gaat ze in gebed. Wanneer ze bijna klaar is met bidden voelt de huisvrouw plots een vreemde bries over haar gezicht strijken.
Als ze opkijkt, ziet ze dat alle 55 kaarsjes uit zijn.
Al gauw verspreidt het verhaal van de ‘verschijning’ van Herman zich onder de mensen in haar dorp. En daarbuiten. Bij Hermans 56e verjaardag heeft zich zowaar een menigte gevormd rond haar woning.
Voor enkele intimi heeft de vrouw in haar huiskamer een heuse seance opgezet. Om de verschijning van Herman een handje te helpen draait ze op haar oude pick-up een greatest hits plaat van hem.
56 kaarsjes zetten de buste van Herman in een spookachtig licht.
Ademloos slaan de aanwezigen het tafereel gade. De huisvrouw begint net als het jaar ervoor intens te bidden. Maar er gebeurt niets. De cynici buiten stoten elkaar na een kwartier al gniffelend aan. De vrouw heeft echter het volste vertrouwen in Herman -hij zal zeker van zich laten horen- en ze zet een spirituele dans in.
Ze raakt helemaal in extase. Maar net als ze een geestelijk hoogtepunt nabij is, klinkt ineens een ontzettend lullig carnavalsnummer. Eén dat Herman ooit opnam met Dolf Brouwers. Ze draait zich snel om naar haar pick-up, schuin naast het altaar, om de naald een nummer verder te tillen. Precies op het moment dat ze zich bukt, jaagt er een donderende steekvlam over de kaarsjes.



(refrein)
Maak van jouw scheet een donderslag
Soms weet je niet meer wat je doen of laten mag
Maak van uw scheet een donderslag
Maak van jouw scheet een donderslag, paa





De achtergrondfoto op de hoes is van King Oliver’s Creole Jazz Band in 1921, met van links naar rechts: Ram Hall, Honore Dutrey, King Oliver, Lil Hardin-Armstrong, David Jones, Johnny Dodds, Jimmie Palao, Ed Garland.