WWW.BROODJEBROOD.NL

Aapje Brood

Herman en zijn bassist Ivo lopen begin jaren negentig na een concert in München bezweet naar het hotel. Ze merken dat ze stapvoets worden gevolgd door een politiewagen.
Aangezien Herman al een voorwaardelijke straf in Duitsland aan zijn broek heeft (vanwege diefstal van een tandenborstel!) vraagt de bassist hem argeloos of-ie zijn dope op zak heeft. Herman knikt. Ivo bedenkt een list. Hij laat zijn pakje Marlboro vallen, kijkt richting politieagenten, raapt zijn sigaretten weer op en begint te rennen. Het plannetje werkt. De bassist wordt aangehouden om niks en Brood wandelt rustig richting hotel.
De volgende morgen is Herman nergens te bekennen. Crew, bandleden en management zijn in paniek. In zijn kamer treffen ze een complete ravage aan. Meubels zijn omgekeerd, de kast ligt op zijn kant en zelfs de tapijttegels zijn losgehaald. Ivo kan wel een verklaring bedenken. Hij vermoedt dat Herman zijn dope voor de zekerheid heeft verstopt en wel zo goed dat hij die niet meer heeft kunnen terugvinden.
Een deel van Ivo’s vermoeden blijkt te kloppen. Brood kon zijn dope inderdaad nergens meer vinden. Hij had ‘m dan ook wel zeer goed verstopt. Herman blijkt zijn complete weekvoorraad te hebben ingeslikt.
Daar zit ook een zeer geestverruimend middel bij, LSD.

Niet veel later volgt er een telefoontje van de München Zoo. Zij hebben een Nederlands sprekende, verwarde man (= Herman) aangetroffen. Hij is zich vrijwillig komen aangeven op het politiebureau (= de dierentuin). Hij is zelfs zover gegaan zichzelf op te sluiten in een cel (= de apenkooi).


Dit verhaal is in grote lijnen waar,’ reageert de bassist. Dat Herman LSD zou hebben ingeslikt en in de dierentuin is beland betwijfelt hij. ‘Maar de speed is nooit meer door ons teruggevonden. Wel vonden we de nachtportier de rest van de week opvallend ‘frisch und sympathisch’!’
Bij het verhaal zoals Broodje Brood het op een internetsite aantrof hoort nog een aanvulling. Oppassers in de München Zoo horen dat de man (= Herman) tegen zijn medegevangenen (= de apen) begint te praten. Daaruit leiden ze af dat hij zwaar hallucineert. Herman zou iets hebben gemompeld in de trant van ‘Duitse inbrekers... acrobaten... oneerlijke concurrentie.’
 

Dr Albert Hoffman
Zwitsers chemicus, schrijver, en filosoof.
Op de foto met zijn ontdekking het LSD molecuul ( d-lyserg-zuurdiethylamide).
In 1943 ontdekte Hofmann per ongeluk dat het als tripmiddel werkte.