WWW.BROODJEBROOD.NL

Gebroken Snaren

Op een dag is de nood hoog. Herman heeft geen geld om zijn dagelijkse dopebehoefte te bekostigen en berooft een apotheek. Hij weet als geen ander hoe hij een verruimend middel kan samenstellen uit medicinale grondstoffen. Eenmaal in zijn atelier kiept hij de zak met potjes en pilletjes leeg en pakt zijn persoonlijke receptenboek erbij. Hij meet de ingrediënten voor een lekkere oppepper nauwkeurig af en bereidt een
spuitje. Het effect overtreft zijn stoutste verwachtingen. Zo high is Brood nog nooit geweest. Hij krijgt enorme aandrang om piano te spelen en neemt plaats achter de Steinway. Drie uur later komt zijn vriend Tokkel het atelier binnenlopen. Herman gaat volkomen op in zijn spel en merkt het niet. Woest beukt hij op de toetsen. Tokkel tikt op zijn rug.
‘Herman. Wat ben je aan het doen?’ Die draait zijn hoofd om en mompelt: ‘Piano spelen. Dat zie je toch.’ En onverstoorbaar speelt hij verder.
Tokkel tikt nogmaals op zijn rug. ‘Maar er komt helemaal geen geluid uit die piano.’
‘Wat?’ roept Brood ditmaal geërgerd, zonder te stoppen met spelen. ‘Er komt geen geluid uit!’ schreeuwt Tokkel. ‘Verdomd,’ zegt Herman en hij stopt met het aanslaan van de toetsen.
De twee trekken het achterschot van de piano af. Alle snaren blijken gebroken.*
Brood en Tokkel trekken de conclusie dat het goedje waarmee Herman zich heeft ingespoten ongekende krachten losmaakt.
- ‘Wat heb je op?’ vraagt Tokkel.
- ‘O, zelfontworpen medicamentje’
- ‘Mag ik ook wat?’
- ‘Tuurlijk. Moet je effe daar kijken, het recept ligt opengeslagen.’
Even later komt Tokkel terug.
- ‘Waar is het theelepeltje?’ vraagt hij.
- ‘O jee!’ zegt Herman, ‘ik dacht dat er eetlepel stond.’
- ‘Maar dan heb je er van alle stoffen minstens vier keer teveel ingedaan!’
- ‘Ik dacht al: wat ga ik lekker.’
Waarop Brood Tokkel op de schouder slaat en hem toefluistert.
‘Ik zie je straks. I’m a supernova.’

Zonder om te kijken wandelt Herman naar buiten. Vanuit het raam roept Tokkel hem nog na: ‘Je loopt in je blote reet!’ Brood hoort het niet meer.


Hermans vriend Tokkel zweert erbij dat het een waargebeurde belevenis betreft. Maar er zijn meerdere versies van het verhaal in omloop. Allemaal door Tokkel de wereld in geholpen. In een andere variant heeft hij zichzelf ook de viervoudige dosering toegediend. In die versie zouden de twee samen naakt over straat zijn gegaan en een stuk of vijf geparkeerde auto’s in de gracht hebben geduwd.


 
 

* Het verschijnsel dat pianosnaren breken komt hoog zelden voor. Maar door een zeer gelijkmatig repeterende aanslag in combinatie met een progressie in de belasting kan er een trilling ontstaan waardoor de snaren breken. De vakterm voor dit hoogst uitzonderlijke verschijnsel luidt ‘constansia finiti.’