WWW.BROODJEBROOD.NL

Vernissage

In een Amsterdamse galerie heeft Herman Brood zijn eerste vernissage. Met dit dure woord, dat niets anders dan opening van een schilderijententoonstelling betekent, heeft de galeriehouder hem weten te strikken.
‘Vernissage? Klinkt goed. Maar je weet: vernissen komt er bij mij niet aan te pas,’ zegt Herman nog.
Op de dag van de vernissage komt Brood met piepende remmen aanrijden in een Amerikaanse stationwagen. Anderhalf uur te laat. Onder luid applaus betreedt hij de galerie. Drie vers gespoten werken onder de arm.
Hij hangt de schilderijen theatraal aan een nog lege muur. ‘Zulke verse Broden heeft u nog nooit gezien’, mompelt hij. De galeriehouder slikt zijn woede in. De schilderijen waren een dag eerder beloofd, maar met deze ster-entree heeft de artiest zijn hachje gered.
Ook het humeur van het aanwezige kunstborrel publiek, getooid in stropdassen en mantelpakjes, is gunstig gestemd. Tot er een dronken zwerver binnenwaggelt en een afkeurend geroezemoes opstijgt.
Herman roept echter: ‘Hé, Anton! Tast toe, jongen.’
Dat laat Anton zich geen twee keer zeggen en hij begint een inhaalrace. Links en rechts grijpt hij om zich heen naar de hapjes op de schalen en ook de drankjes laat hij niet onberoerd.
Na een tijdje blijven zijn lodderige ogen bij een van Hermans schilderijen hangen en pas dan beseft hij waar hij is. Hij waggelt dichterbij, duwt een chique echtpaar opzij, grist het glas wijn uit de hand van de man en slaat het achterover. Wankelend posteert hij zich voor het kunstwerk. Dan braakt hij een grote straal kots
midden op het schilderij.Aandachtig blijft hij het kunstwerk in zich opnemen. Alsof hij de ontbrekende finishing
touch heeft aangebracht. Het is doodstil geworden op de vernissage.
‘Hierbij verklaar ik de vernissage dan officieel voor geopend’, doorbreekt Brood het stilzwijgen. ‘En kijk hier jongens, deze is zelfs nog nat!’


Brood had veel vrienden die zich aan de zelfkant van de samenleving bevonden. Het verhaal van de vernissage is dan ook waar gebeurd. Het komt bij een van de bezoekers van de expositie vandaan.