WWW.BROODJEBROOD.NL

Fuck you All

Op een avond, ergens halverwege de jaren tachtig, geeft Herman een solooptreden voor een motorclub in het Duitse Baden Baden. De motorduivels zijn échte Duitsers: ze werken enorme hoeveelheden bier naar binnen, zijn extreem luidruchtig en om het minste of geringste vliegen de kerels elkaar in de haren.
Elke keer als er iemand een rondje geeft klinkt een gierende claxon door het motorhonk. Omdat ze er wel pap van lusten wordt Herman voortdurend overstemd door het geloei. Herman, toch al niet in opperbeste stemming, raakt behoorlijk uit zijn hum.
Als hij voor de zoveelste keer die avond uit zijn ritme wordt gehaald is de maat vol. Hitler imiterend paradeert hij opzichtigheen en weer over het podium. Nu er geen muziek meer klinkt schrikken de motorduivels ineens op. ‘Was macht der verrückte Holländer jetzt?’ stoten ze elkaar aan.
Waarop Herman, verzekerd van alle aandacht, in zijn beste Duits vraagt: ‘Sprechen Sie English?’
‘Nein!’ antwoordt de grootste Hells Angel.
‘Ach so’, zegt Herman zachtjes. En dan keihard: ‘Fuck you all!’


Een Broodje Brood verhaal dat Herman hoogstwaarschijnlijk zelf de wereld in heeft geholpen. Broodkenners vinden het namelijk zeer onwaarschijnlijk dat Herman de moed heeft gehad om in het hol van de leeuw een club Hells Angels uit te schelden.
Brood over uitschelden: ‘Doe ik in een luchtige sfeer. Als parodie. Ik voel me al snel een voorspelbare doorsnee lul zodra ik kwaad word.’ Herman was meer van de subtiele humor. Een anekdote die dat illustreert: in een klein plaatsje in België naderen Herman, en Bart Chabot het zaaltje waar ze die avond moeten optreden.
Herman voorop. Bart erachter.
Al wandelend trakteert Bart Herman op een schoudermassage.
‘Hoe voel je je?’ vraagt Bart.
‘’t Goat’, antwoordt Herman.
Druk doormasserend vraagt Bart: ‘En nu?’
‘Als een prins’, antwoordt Herman.
‘Ja hé ?’ zegt Bart, die gelooft dat zijn massage een heilzaam effect heeft op zijn vriend.
Herman: ‘Ja. Als prins Claus.’

‘Prins Herman’ komt bij ooggetuige Ardy Beesemer vandaan. Beesemer regisseerde de documentaire BCD. De documentaire geeft een indringend kijkje achter de schermen van de tour Apocrief, waarmee Brood, Chabot en Deelder van 1998 tot 2000 de Nederlandse en Belgische theaters aandoen.