WWW.BROODJEBROOD.NL

Geweldig die Piano

Nadat Herman Brood voor de tweede keer uit Cuby and the Blizzards is gezet vanwege overmatig dopegebruik gaat hij naar Duitsland. Vastbesloten zijn eigen band te formeren zoekt hij in Berlijn naar geschikte muzikanten.
Als hem ter ore komt dat zich in de vermaarde “Hansa by the Wall” studio zo’n beetje alle grote muzikanten van die dagen ophouden trekt hij de stoute puntschoenen aan.
Lou Reed opent persoonlijk de deur en staat oog in oog met een gebrekkig Duits stamelende Nederlander. Brood weet zijn laars tussen de deur te zetten en opent onhandig zijn reistas. Daarin bevindt zich de buit van een de avond ervoor gekraakte Berlijnse apotheek. Reed, als altijd in voor een experiment, laat hem binnen.
Als gulzige hyena’s storten de aanwezige musici, waaronder David Bowie, zich massaal op de voorraad. Hun geesten verlaten de aarde naar afgelegen oorden.De technicus ziet het tafereel met lede ogen aan: “Weer een opnamenacht verspild!”.
Hij vervloekt die “verdamte Holländer”, maar die kruipt achter de opgestelde Steinway piano en begint met een overtuigende improvisatie.Balorig start de technicus de band met een zojuist opgenomen track. Brood ziet zijn kans schoon. Hij speelt zijn meest geïnspireerde partij ooit. De techneut is meteen om.
Hij laat nog een nummer voorbijkomen en nog een en nog een en vier uur later verlaat Brood uitgeput de studio.
Als de muzikanten de volgende dag de opnames terugluisteren heerst alom enthousiasme.
“Geweldig die piano,” vinden de muzikanten. “Thanx”, zegt de technicus,”ik heb nog een paar stukjes ingespeeld.”
Zo zijn pianopartijen van Herman uiteindelijk terechtgekomen op de platen, “Heroes” van Bowie en “Lust for Life” van Iggy Pop.


Dit verhaal circuleert al jaren op internet. Het wordt echter nergens duidelijk wie die studiotechnicus is geweest. Een kleine groep Broodfans zweert echter zijn spel op de genoemde platen te herkennen. Navraag bij de Hansa by the Wall studio leert dat de
opnames van Brood, maar ook van Bowie, Pop en Reed wel op één gezamenlijke band zijn terechtgekomen.
The Max Machine tapes.